شکل و بافت دان طیور
· دان به سه صورت آردي ، کرامبل ( حبه خرد شده) و يا پلت (حبه ) تهيه مي شود .
· تهيه خوراک به صورت آردي آسانتر و ارزانتر است .
· تحقيقات گسترده و تجربيات عملي نشان داده است که عملکرد جوجه هاي گوشتي که با خوراک پلت شده تغذيه مي شوند افزايش مي يابد.
1. فرم مش (آردي)
بسياري از مواد آردي هستند و اين آرد بايد داراي اندازه متوسط باشد. زيرا طيور از غذاهاي خيلي آردي و خيلي ريز استقبال نمي كنند. اگر غلات خيلي ريز شوند. طيور ابتدا درشت هاي آن را استفاده مي كنند.
2. فرم پلت:
جيره مخلوط شده اي است كه طي مراحل خاصي از دستگاههاي پلتزني عبور مي كندو به شكل استوانه هاي كوچكي در اندازه هاي مختلف تحت عنوان پلت شكل مي گيرد. بخش اصلي ماشين پلت زني چرخ استوانه اي ميان تهي بنام وامي است كه در سطح خارجي آن سوراخهايي وجود دارد. كه غذا بصورت خميري پخته شده با فشار پرس از اينها عبور ميكند براي چسبيدن بهتر پلت آنرا با پيوند دهنده پلت (Pellet Binder) مخلوط مي كنند. اين پيوند دهندهها شامل بنتونيت سديم و فرآورده هاي سلولز مي باشد.
فرم كرامبلو مزاياي تغذيه با خوارک کرامبل:
اگر پلتهاي درشت آسياب شوند يا توسط غلطك هاي مخصوص خرد گردند محصولي بين مش و پلت بوجود مي آيد و مصرف آن براي جوجه هاي جوان مفيد است.
مزاياي تغذيه با خوارک کرامبل يا پلت شده :
1- جوجه ها با هر برداشت مواد مغذي بيشتري دريافت مي کنند و از اين طريق عملکرد بهتري حاصل مي شود .
2- پلت کردن جيره سبب ژلاتينه شدن کربوهيدرات ها و در نتيجه افزايش قابليت هضم جيره مي شود .
3- گرماي حاصل از پلت کردن جيره سبب از بين رفتن سالمونلاها وساير باکتري ها مي شود .
4- اتلاف دان کمتر مي شود چون جوجه ها راحت تر دان را بر مي دارند در نتيجه ضريب تبديل غذايي بهبود مي يابد .
5-پلت باعث كاهش گرد و غبار جيره مي گردد و پرت و تلف شدن دان كمتر مي گردد.
معايب پلت شامل افزايش مصرف آب و هزينه بالاي آن و افزايش رطوبت مدفوع است.
نکات مهم
· در روزهاي اوليه پرورش ، جيره بايد به صورت کرامبل در آيد به طوري که مواد خوراکي به اندازه اي ريز شوند که جوجه ها بتوانند به راحتي از آن تغذيه نمايند .
در مراحل رشد و پاياني اندازه پلت نبايد بيش از 5/4 ميلي متر باشد.
· بعنوان يك قاعده كلي پائين آمدن اشتها در گله كه نتيجه آن كاهش مصرف دان مي باشد ، به عوامل زير بستگي دارد :
· بروز بيماري
· ضعف مديريت
· تغذيه نامطلوب از نظر كيفي و كمي
· عدم كنترل مناسب عوامل محيطي