دستورالعمل روش نگهداری و آماده سازی و تزریق واکسنهای طیور

 

1 – تانک ازت مایع حاوی واکسن نباید در محل خیلی گرم نگهداری شود در غیر اینصورت ازت مایع خیلی سریعتر تجخیر می شود .

2 – آمپول های حاوی واکسن همواره باید زیر ازت مایع قرار گیرد بنابراین ازت موجود در تانک به طور مرتب باید کنترل شود .

3 – مخلوط کردن محتویات آمپول در حلال باید در اطاق جداگانه ای انجام شود .

4 – تمام مواد و لوازم کار قبل از خارج کرد آمپول از تانک ازت مایع روز میز آماده باشد .

5 – هنگام کار و آماده کردن واکسن از دستکش ماسک و عینک مخصوص محافظ چشم استفاده شود و هنگام خارج کردن آمپول از تانک ازت از آستین های بلند استفاده شود .

6 – در هر بار فقط یک آمپول از تانک خارج شود و میله نگهدارنده آمپول ها در تانک ازت فقط تا حدی بالا کشیده شود که بتوان یک آمپول را برداشت و بلافاصله میله و آمپول های روی آن را به داخل ازت مایع برگردانده شود .

7 – آمپول خارج شده در بن ماری 27 درجه سانتی گراد قرار داده شود و به صورت چرخشی به آرامی تکان داده شود به طوری که در مدت 20 ثانیه ذوب شود .

8 – آمپول را از بن ماری خارج و با دستمال کاغذی آن را خشک نمایید و در خط مشخص شده آن را بکشید . قبل از شکستن آمپول مطمئن شوید که تمام محتویات آن در قسمت پایین آمپول قرار گرفته شود .

9 – تمام وسایلی که برای مخلوط کردن و تزریق واکسن بکار برده می شوند قبلا استریل شوند . سترون کردن باید در اتوکلاو ، با دمای 121 درجه سانتی گراد و 15 اتمسفر فشار به مدت 30 دقیقه انجام شود و برای استریل کردن از مواد ضدعفونی استفاده نشود .

10 – بعد از ذوب شدن آمپول حاوی واکسن بلافاصله و در عرض 30 ثانیه باید محلول واکسن را به داخل حلال وارد کرد .

11 – با استفاده از سرنگ استریل 5 تا 10 میلی لیتری و سوزن نمره 18 با قطر 2/1-1 اینچ محتویات آمپول به آرامی داخل سرنگ کشیده شود . در صورت استفاده از سوزن های خیلی باریک و یا در صورت کشیدن واکسن با فشار و سرعت زیاد ممکن است تعدادی از سلولها صدمه ببیند .

12 – سوزن سرنگ حاوی واکسن کشیده شده را درب لاستیکی بطری حلال به داخل سرنگ بکشید تا سرنگ تقریبا پر شود . همزمان سرنگ را به آرامی تکان دهید ، سپس محتویات سرنگ را با احتیاط و به آرامی در حلال تزریق کنید . بعد از تزریق واکسن به شیشه حلال ، آن را به آرامی تکان دهید تا واکسن با حلال مخلوط شود .

13 – حلال باید در درجه حرارت 6-4 درجه سانتی گراد نگهداری شود و قبل از استفاده به مقدار نیاز روزانه ، از قبل در اتاق واکسن قرار داده شود تا به دمای اتاق 27-22 برسد و سپس از آن استفاده کرد . در صورت انتقال واکسن به داخل حلال 8 – 2 درجه سانتی گراد ویروس واکسن صدمه می بیند (نکته بسیار مهم)

14 – بعد از انتقال محتویات سرنگ به داخل حلال ، مقداری از حلال ، به داخل آمپول واکسن برگردانده شود تا محتوی آمپول کاملا شستشو و مجدد به آرامی به داخل حلال برگردانده شود .

15 – حلالهایی که رنگ غیر طبیعی و یا کدورت خاص دارند ممکن است آلودگی میکروبی داشته باشند و نباید مصرف شوند .

16 – برای واکسیناسیون بهتر است از سرنگ های اتوماتیک 1 سی سی با سوزن نمره 22-20 با طول 12-9 میلی متر استفاده شود .

17 – شیشه های حلال را به هنگام تزریق باید بطور مرتب و با آرامی تکان  داد. تکان ها نباید آنقدر شدید باشد که کف ایجاد شود .

18 – واکسن آماده شده در کوتاهترین زمان ممکن مصرف شود و زمان مصرف آن حداکثر یک ساعت بیشتر طول نکشد .

19 – قبل از شروع تزریق سرنگ ها باید آزمایش شوند تا اطمینان حاصل شود که مقدار تزریق به هر جوجه دقیقا 2/0 میلی لیتر است .

20 – در طی استفاده از واکسن آماده شده و تزریق آن به جوجه های دمای واکسن نباید به بیش از 27 درجه سانتی گراد برسد .

21 – بعضی از کمپانی های سازنده واکسن توصیه می کنند که واکسن آماده شده در جریان تزریق باید در یخ نگهداری شود . به همین جهت به دستورالعمل واکسن مصرفی و توصیه های سازنده آن باید توجه شود .

22 – حداکثر سرعت واکسیناسیون باید 1500 قطعه جوجه در ساعت باشد .

23 – بعد از تزریق واکسن حداقل برای مدت 30 قیقه جوجه به حال خود رها شود و کار دیگری روی جوجه انجام نگیرد .

24 – شماره سریال واکسن و حلال مربوط به آن یادداشت شود تا در زمان لازم بتوان پیگیری لازم را انجام داد .

25 – هیچ واکسن و یا حلالی را که تاریخ آن منقضی شده است مصرف نکنید .

26 – واکسن های روغنی نباید همراه با واکسن مارک مصرف شوند چون فرمالین موجود در آنها ویروس را از بین می برد .

27 – به منظور تاثیر واکسن و جلوگیری از تماس زود هنگام جوجه ها با ویروس بیماریزا در مرغداری از انتقال جوجه ها حداقل 6 ساعت پس از تزریق واکسن از کارخانه جوجه کشی به مرغداری اجتناب شود .

وسائل و امکانات

1 – اتاق جهت آماده سازی واکسن به ابعاد حداقل 3×3 قابل ضدعفونی و شستشو

2 – یخچال 9 فوت

3 – میز کار به عرض اتاقک

4 – روپوش و کلاه و چکمه (به تعداد کافی)

5 – دستکش چرمی ضخیم یا ضد حریق

6 – عینک محافظ چشم

7 – اتوکلاو جهت استریل کردن وسایل(در انداره متوسط و قابل حمل)

8 – پنس متوسط (دو عدد)

9 – بن ماری (یک دستگاه)

10 – سرنگ 1-5 سی سی یکبار مصرف استریل به مقدار کافی (با تاریخ مصرف)

11 – سر سوزن شماره 18 با طول یک اینچ جهت مخلوط کردن واکسن به حلال

12 – دستمال کاغذی (به مقدار کافی)

13 – سرنگ اتوماتیک 1 سی سی (به تعداد کافی)

14 – تانک ازت اضافی (1عدد)

15 – سر سوزن شماره 22 با طول 12 تا  میلی لیتر (به تعداد کافی)

 

2 – واکسن بیماری نیو کاسل

Newcasttle disease vaccine

واکسن های بیماری نیوکاسل در ایران به دو شکل زیر به مصرف می رسد :

الف – واکسن های زنده :- ide Live . vaccine leofiliz

از دو نوع B1‌ و لاسوتا می باشند که هر دو نوع ویروس واکسن بوده از اینرو به علت حساس بودن در حفظ و نگهداری و کاربرد آن باید دقت فراوان مبذول داشت و دقیقا برابر دستورالعمل مؤسسه سازنده اقدام کرد .

ب – واکسن کشته : Inactivated vaccine

ویروس بکار رفته در این نوع واکسن غالبا B1‌ ، لاسوتا و 74 بوده و غیر فعال می باشند . مصرف این نوع واکسن متعاقب مصرف واکسن های زنده نیوکاسل در گله های گوشتی ، مادر و تخمگذار تجارتی جهت افزایش و یکنواختی عیار آنتی بادی بر علیه بیماریها بکار می رود .

3 – واکسن گامبورو

vaccine Bursal disease

دو نوع واکسن گامبورو در ایران به مصرف می رسد .

الف – واکسن زنده :

freeze dried Live vaccine

ویروس بکار رفته در ساخت واکسن از نوع Intermediate و مصرف آن در کلیه مناطق و در کلیه گله های پرورشی (مرغ) برابر دستورالعمل مؤسسه سازنده واکسن اجباری می باشد . جهت تعیین زمان مطلوب استفاده از این واکسن باید سطح ایمنی مادری ، میزان آلودگی منطقه و فارم و حدت ویروس بیماریزای منطقه را در نظر گرفت .

ب – واکسن کشته :

vaccine inactivated  ویروس واکسن غیر فعال می باشد . مصرف این نوع واکسن در گله های مادر قبل از زمان تخمگذاری اجباری می باشد .

4 – واکسن بیماری برونشیت عفونی : Infections Bronchitis vaccine

دو نوع واکسن برونشیت عفونی در ایران به مصرف می رسد :

الف – واکسن زنده :

freeze dried Live vaccine

ویروس بکار  رفته در ساخت واکسن از سویه تخفیف حدت یافته ماساچوست (Massachusetts) می باشد و به دو شکل :

الف – Mass Type - H120 strain

 که ویروس واکسن تخفیف حدت بیشتری یافته و در سنین اولیه در طیور مصرف می شود .

 

ب – Mass Type - H52 strain

که ویروس قوی تر بوده و برای تقویت ایمنی حاصل از واکسن H120 در مرغان مادر و تخمگذار تجارتی مصرف می شود .

در مناطق آلوده توصیه می شود واکسیناسیون در روزهای اول به صورت اسپری با قطرات درشت و یا قطره چشمی  انجام گیرد .

ب – واکسن کشته : Inactive vaccine

ویروس بکار رفته در ساخت واکسن از سویه M41 و غیر فعال می باشد (کشته) مصرف این واکسن در گله های مادر و تخمگذار تجارتی قبل از زمان تخمگذاری ضروری است .

5 – واکسن بیماری لارنگوتراکئیت عفونی طیور

Laryngotracheitis. vaccine Fowl.

Live. virus freeze dried

این واکسن از ویروس تخفیف حدت یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود . مصرف این واکسن در مرغان مادر و تخمگذار تجارتی صرفا در مناطق آلوده (که وجود بیماری در منطقه به اثبات رسیده و با سابقه واکسیناسیون وجود داشته باشد) با توجه به دستورالعمل مؤسسه سازنده واکسن ضروری است .

6 – واکسن بیماری آبله طیور

Fowl.pox vaccine

Live.virus.freeze.dried

این واکسن از ویروس تخفیف حدت یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود . مایه کوبی طیور بر علیه این بیماری در ایران در مناطقی که سابقه بیماری دارند با توجه به دستورالعمل سازنده واکسن اجباری و ضروری است .

7 – واکسن بیماری آنسفالومیلیت طیور

Encephalomyelitis. vaccine Avian

Live virus freeze dried

ویروس این واکسن زنده و در جنین تخم مرغ تکثیر یافته و به صورت لیوفیلیزه تهیه می شود مصرف این واکسن در گله های مرغ مادر قبل از تولید و در زمان تولک بری اجباری است .

8 – واکسن بیماری کوریزای عفونی طیور

Infection coryza vaccine (inactive virus)

واکسن مذکور حاوی 3-2 سویه باکتری (غیر فعال) می باشد که برای پیشگیری از بیماری قبل از شروع تخمگذاری در گله بکار می رود .

9 – واکسن بیماری سندروم کاهش تولید

Egg drop. syndrom EDS, 76 inactive. Vaccine

واکسن مذکور غیر فعال بوده (Inactive) و جهت پیشگیری از بیماری سندروم کاهش تولید قبل از شروع مرحله تخمگذاری بکار گرفته می شود .

10 – واکسن پاستورلوزیا وبای مرغان

Fowl. cholera. vaccine inactive. vaccine

واکسن مذکور غیر فعال vaccine Inactive.  واکسیناسیون علیه بیماری در مناطق آلوده در اردک – بوقلمون – غاز و مرغ توصیه می شود .

این واکسن توسط مؤسسه رازی و از سویه بومی پاستورلامولتوسیداتیپ A1 تهیه می شود .

توجه :

در حال حاضر واکسن های کشته (Inactive) نیوکاسل +EDS,76+ برونشیت عفونی + گامبورو (چهارگانه) به صورت مخلوط برای مصرف در مزارع مرغ مادر و مخلوط واکسن های کشته نیوکاسل + برونشیت عفونی EDS,76+ + برای مصرف در مزارع پرورش پولت تخمگذار در نظر گرفته شده است .

11- واکسن بیماری کوکسیدیوز طیور

این واکسن حاوی چهار گونه بیماریزایی ایمریا (نکاتریکس – اسرولینا – ماکزیما) می باشد و به صورت آشامیدنی جهت مصرف در گله های مادر در نظر گرفته شده است .

12 – واکسن بیماری آنفلوآنزای طیور (H9N2)

این واکسن از سویه های جدا شده در ایران از سروتیپ (H9N2) و به شکل غیر فعال و به منظور استفاده در گله های طیور صنعتی ساخته شده است .

منبع: موسسه اطلاعات مرغداری


 

نياز جوجه هاي گوشتي به نور

سالهاست که از برنامه هاي نوري مختلف به منظور تحريک و افزايش رشد ، درجوجه هاي گوشتي استفاده مي شود يکي از عوامل مديريتي که با تدبير و موفقيت به اجرا در آمده استفاده از نور براي جوجه هاي گوشتي است يک جوجه گوشتي تا 45 روزگي ، حدود 1000 ساعت زندگي ميکنداگر اين جوجه اين مدت کوتاه را تحت شرايط نور طبيعي زندگي کند نيمي اززندگي خود را در تاريکي خواهد گذراند که در اين شرايط اکثر پرندگان قادر به استفاده ازغذا و آب نيستند بنابراين بعد از 2 ساعت که غذاي خورده شده هضم گرديد جوجه ها شروع به استفاده از ذخاير بدن خود کرده و براي حفظ احتياجات نگهداري معمولي بدن خود انرژي از دست مي دهند و در نتيجه رشد آنها مي تواند آهسته شود . برنامه اي که در حال حاضر بيش از ساير برنامه ها به کار مي رود استفاده از 23 ساعت نور و 1 ساعت تاريکي است اين برنامه از نظر تئوري فعاليت حياتي پرنده را دو برابر کرده و مدت زمان تغذيه را افزايش ميدهد براي اينکه از يک برنامه نوري بهترين نتيجه حاصل شود بايد زمينه هاي علمي آن به طور کامل بررسي گردد بعد از مطالعه اين مقاله يک مرغدار بايد آزمايشهاي مختلف را در مزرعه خود انجام داده و برنامه اي را انتخاب نمايد که نيازهاي او را برطرف مي کند بايد به خاطر داشته باشيد که استفاده از يک برنامه نوري که در برخي کشورها نتايج خوبي داشته ممکن است در کشورهاي ديگر بهترين نتيجه را به همراه نداشته باشد .

ادامه نوشته

سایتهای مرتبط با دام وطیور


http://ps.fass.org

در این سایت می توانید مقالات مختلف در زمینه گونه های مختلف طیور را جستجو نمایید. این سایت که در واقع مربوط به ژورنال بین المللی می باشد یکی از 10 ژورنال برتر در سطح جهان در زمینه  کشاورزی و دامپروری می باشد.

 

http://www.lionsgrip.com/chickens.html

در این سایت با روش های مختلف تغذیه جوجه وطیور آشنا میشویم.در این سایت ترکیبات غذایی مناسب برای جوجه و راه های مناسب برای خوراک دهی طیور ذکر شده و تقریبا تغذیه جوجه ها را به طور کامل شرح میدهد.

از دیگر امکانات این سایت وجود قسمت لینک های مرتبط با تغذیه طیور از جمله سایت دانشگاه ها تخصصی تغذیه  طیور است .

www.anscandnutr.unh.edu

این سایت پایگاه اطلاع رسانی دانشکده علوم دامی و تغذیه نیوهمشایر آمریکا میباشد.این سایت حاوی برنامه هایی جهت ادامه تحصیل حضوری و غیر حضوری از طریق اینترنت است که دروس تخصصی در زمینه مدیرت پرورش طیور, تولید دارو , واکسن و فناوری زیستی تدریس میشود.

www.chicken.org.au

این سایت اطلاعات جامع و کاملی در مورد بخش های مختلف پرورش طیور و سایر موارد جانبی نگهداری طیور در اختیار علاقمندان و شاغلان این صنعت قرار میدهد.

www.feathersite.com

این سایت جزو معدود سایت هایی است که لینک های فراوانی ازنژاد های طیور, دانشگاه ها , موسسات , مراکز پرورش طیور , تولید کنندگان تجهیزات پرورش طیور و... در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهد که پیشنهاد میشود حداقل برای یک بار از این سایت دیدن کنید.

www.ansi.okstate.edu/poultry

این سایت که متعلق به دانشگاه اوکلاهما میباشد اطلاعات کاملی از نژاد های مختلف طیور اعم از جوجه ها,غاز,اردک,بوقلمون و ... و منشاء جغرافیایی نژاد های مختلف به بازدیدکنندگان ارائه میدهد .

www.wpsa.com

وب سایت انجمن جهانی علوم طیور میباشد که مقر آن در هلند است و دارای اعضایی در سطح بین المللی است که بادرج آخرین اخبار و اطلاعات مربوط به طیور نسبت به اطلاع رسانی به مخاطبان بین المللی اقدام میکند . این انجمن دارای دفاتر و شاخه های مختلفی در اروپا, آسیا و آمریکا است که شاخه انجمن جهانی علوم طیور در ایران نیز فعال است که مقر آن در تهران دایر میباشد و مسئولیت آن بر عهده آقای مصطفوی میباشد .

با عضویت رایگان در این سایت میتوانید آخرین اخبار و اطلاعات اضافه شده به سایت از طریق خبرنامه الکترونیکی که به ای میل شما ارسال میشود دریافت نمیایید.

www.poultry.org

این سایت با هدف حمایت از گونه های مختلف طیور و شیوه های مناسب پرورش کشتار و نگه داری طیور طراحی شده و گردانندگان این سایت معتقدند با کمک اطلاعات موجود در این سایت مرغداران می توانند با دانش بیشتری به مقابله با بیماری های طیور بپردازند بدون آنکه آمار تلفات آنها بالا برود.

www.agric.nsw.gov.au

وبسایت تغذیه دام و طیور دپارتمان کشاورزی نیوساوثویلز استرالیا میباشد که درباره تمامی موضوعاتی که مربوط به تغذیه دام و طیور میشود مطالب خواندنی و مستند علمی دارد. این پایگاه در مورد پرورش غاز, اردک, بوقلمون تا مرغ و پرورش و تولید تخم مرغ و جلوگیری از بیماری های واگیر دار بین دام و طیور مطالب متعددی دارد.

www.thepoultrysite.com

این وبسایت با هدف ارائه اطلاعات رایگان به تمامی دست اندرکاران این صنعت در سراسر جهان طراحی شده که پرورش دهندگان و تولید کنندگان و علاقمندان پرورش طیور میتوانند به کمک این سایت اطلاعات خود را افزایش دهند همچنین در این سایت آخرین اخبار و اطلاعات به همراه تقویمی از رویداد ها و وقایع مرتبط, گرد همایی ها , و نمایشگاه ها, مصاحبه ها , کتاب ها , و مقالات مربوط به طیور ارائه شده است.

http://netvet.wustl.edu/birds.htm

سایت هایی در مورد بخش های مختلف پرورش طیور در این سایت ذکر شده است. همچنین در این سایت می توان دسته بندی سایت های سایر حیوانات را نیز مشاهده کرد، که با انتخاب آنها لینک هایی باز می شود که سایت های دانشگاه ها ، مراکز و موسسات پرورش طیور و ... ذکر شده و شما می توانید از طریق این سایت ها به موضوع خود دست یابید.

http://poultry.mph.msu.edu/

این سایت بخش های جالبی در مورد ژنتیک طیور دارد، که علاقه مندان می توانند با مراجعه به این وب سایت از مطالب جالب در مورد ژنتیک جوجه و همچنین ژنوم جوجه  اطلاعاتی کسب کنند.

http://www.the-coop.org/links/links.html

این سایت نیز سایت های مختلف پرورش طیور، صنعت طیور ، نژادها ، موسسات ، پرندگان آبزی ، کالج ها و موسسات تحقیقاتی و ... را معرفی کرده که می توان از این طریق به مطالب دلخواه دسترسی پیدا کرد.

http://www.urbanext.uiuc.edu/eggs/

این سایت در واقع بخش ترویج و خدمات آموزشی دانشگاه ایلینویز در آمریکا است ، که در بخشی از وب سایت خود مراحل آنکوباسیون و رشد جنینی جوجه را نشان می دهد.

http://chicken.genomics.org.cn/

این سایت همان طور که نام آن پیداست در مورد ژنتیک طیور مطالب جالبی را در بر دارد.

http://www.poultrypress.com/

این مرکز نشر که اختصاصا در زمینه انتشار مجله و کتاب های مربوط به صنعت طیور و پرورش ماکیان فعالیت می کند، فعالیت خود را  با فروش ماهانه Poultry Press   آغاز کرده و تنها ویژگی آن فروش آنلاین و از طریق اینترنت میباشد.

http://ag.ansc.purdue.edu/poultry/links.htm

در این سایت نیز می توانید آدرس سایت هایی که در مورد پرورش طیور مطالب جالبی دارند را بیابید. از جمله بحث های مربوط به تغذیه پرندگان ، سایت های تجارت طیور و ... .

http://www.poultry.uga.edu/

در این پایگاه اطلاع رسانی که با مقاصد آموزشی و ترویجی راه اندازی شده ، شما می توانید با اجزای مختلف بدن جوحه و طیور آشنا شده و آگاهی بیشتری در مورد عملکرد هر یک از قسمت های بدن جوجه داشته باشید.

http://www.shagbarkbantams.com/

این سایت برای اطلاع رسانی در زمینه راههای کنترل بیماری های واگیر دار در بین طیور راه اندازی شده و در آن انواع بیماری ها با ذکر علائم و راه های شناسایی آن ذکر شده است. در این سایت همچنین می توان مقالات بهداشتی طیور را مشاهده کرد.

 

 

www.ipiran.com/c/egoall

اتحاديه مرغ گوشتي

 

www.infopoultry.net

اخبار اطلاعات تلاونگ

 

www.ipiran.com

اخبار اطلاعات طیور

 

www.sdocp.infopoultry.net

انجمن توليدكنندگان جوجه يكروزه

 

www.farmphoto.com 

آرشيو تصويري دام ، مرتع و كشتزار در محيط وب

 

www.ipiran.com/c/tjtall

تاسيسات و تجهيزات طيور

 

www.ipiran.com/c/toall

تعاوني هاي مرغ تخمگذار

 

www.ipiran.com/c/tgoall

تعاوني هاي مرغ گوشتي

 

www.ipiran.com/c/drmall

درمانگاههاي طيور

 

www.shotormorghir.persianblog.com

شتر مرغ

 

www.mpfc.infopoultry.net

شركت تعاوني مرغداران مركز

 

www.eram.infopoultry.net

شركت مرغ اجداد ارم

 

www.ipiran.com/c/droall.htm

شركتهاي دارويي طيور

 

www.ipiran.com/c/ktgall.htm

كشتارگاههاي طيور

 

www.sdocp.infopoultry.net

ماهنامه صنايع مرغ ايران

 

www.ipiran.com/c/mdgall.htm

مرغداران تخمگذار

 

www.ipiran.com/c/mdgall.htm

مرغداران گوشتي

 

www.agri-jahad.org/dam

معاونت امور دام

 

www.infopoultry.net

موسسه اطلاعات مرغداری

 

www.iranpoultry.com

اخبار و اطلاعات مرغداري

 

www.ipiran.com/c/etoall

اتحاديه مرغ تخمگذار

 

ایران در مسیر مهندسی‌سازی کشاورزی

با استناد بر شواهد تاریخی، ایران یکی از نخستین کشورهایی است که کشاورزی و تمدن را آغاز کرده، اما با توجه به قدمت کشاورزی در کشور، این بخش هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود را در میان سایر کشورها دست یابد که مهندسی‌سازی و دانش‌بنیان کردن کشاورزی می‌تواند گامی در راستای توسعه این عرصه در کشور باشد.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، پنجم اسفندماه به بهانه سالروز تولد خواجه نصیرالدین طوسی روز مهندسی نامیده شده که وی را به پاس خدماتش در علوم مختلف مهندسی، استاد بشر لقب داده‌اند.

از آنجایی که انسان اولیه برای نخستین‌بار در فلات ایران به کشت و زرع پرداخته پس کشاورزی ایران دوره‌های مختلفی را پشت سر گذاشته و از قدمت تاریخی بالایی برخوردار است.

دکتر احمد حسین عدل (تبریزی) طلایه‌دار کشاورزی مکانیزه در ایران و به‌عنوان پدر کشاورزی نوین در کشور شناخته شده که در طول حیات خود خدمات ارزنده‌ای به صنعت کشاورزی داشته است.

بخش کشاورزی به‌عنوان تأمین‌کننده امنیت غذایی کشور سهم بزرگی در دستیابی به خودکفایی تولید محصولات غذایی دارد که از این رو حمایت از این صنعت اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.

مشاور رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی کشور در گفتگو با ایانا با بیان اینکه مهندسی کشاورزی لزوماً یافتن دانش کشاورزی نیست، گفت: در مهندسی‌سازی کشاورزی علاوه بر به‌کارگیری علوم روز در این زمینه در واقع کاربرد علوم در کشاورزی نیز مطرح است، اما در عمل شاهد هستیم که علوم کشاورزی در کشور تولید و به بهره‌برداری سایر کشورها برای تولید کالا و خدمات می‌رسد.

قریشی افزود: در حال حاضر رقابت‌ها میان اکثر کشورهای دنیا به سمت رقابت در دانش کالا و اقتصاد کالا است؛ اگرچه پیش از این رقابت‌ها در کالا بود، اما امروزه این امر به سمت رقابت‌های علمی و دانشی پیش رفته است.

 

سهم 90 درصدی کشاورزی در تأمین مواد غذایی کشور

وی با اشاره به سهم قابل توجه 90 درصدی کشاورزی در تأمین مواد غذایی کشور تولیدات کشاورزی تصریح کرد: بخش کشاورزی مسئولیت بزرگی در جهت تأمین امنیت غذایی بر عهده دارد که البته این امنیت غذایی تأمین غذای مناسب به مقدار کافی و قیمت قابل دسترس معنا می‌شود.

مدیرعامل مؤسسه آموزشی، پژوهشی و اطلاع‌رسانی نظام مهندسی کشاورزی با اشاره به لزوم نواندیشی در نگاه و دیدگاه‌های حاکم بر بخش کشاورزی با توجه به وجود رقابت موجود و اهدافی که در امنیت غذایی نهادینه شده است، ادامه داد: در حال حاضر نیاز داریم تا سازگارسازی آموزش‌های مجموعه‌های علمی کشور با واقعیت‌های موجود در مزرعه به‌صورت یک باور در بخش کشاورزی درآید و مراکز آموزشی افرادی را تربیت کنند که در کنار دانش، مهارت کاربرد دانش را نیز داشته باشند.

قریشی تأکید کرد: در واقع افرادی که در حوزه‌های مختلف فارغ‌التحصیل می‌شوند، راحت‌تر بتوانند در مزارع ورود یابند و ابزار کار را در دست بگیرند تا مدیریت جامعی را در عرصه اعمال کنند.

وی یادآور شد: تجربه نشان می‌دهد که در ایران مراکز آموزشی نتوانسته‌اند خود را با این رویکرد تطبیق دهند؛ به‌طوری‌که دانش‌آموختگان با ادبیات کشاورزی و نه عملیات کشاورزی فارغ‌التحصیل می‌شوند.

مشاور رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی کشور اظهار داشت: فارغ‌التحصیلان بخش در نگارش مقاله بسیار موفق بوده و بعضاً نیز دارای رتبه‌های علمی بالایی هستند، اما شاید به اندازه انگشتان دست این علوم به مزارع ورود یافته‌اند.

قریشی همچنین گفت: بر همین اساس شاهد هستیم که در مقام رقابت محصولات باغی و زراعی به شدت آسیب‌پذیر هستیم و علت اصلی این امر در این است که دانش را به سمتی برده‌ایم که صرفاً در مقاله کاربرد دارد.

وی خاطرنشان کرد: بیشتر کشورهای همسایه که در گذشته در فضای فکری تولید صرف علم بوده‌اند در حال حاضر به‌عنوان رقبای اصلی محسوب می‌شوند؛ چرا که دانش را به سمتی سوق داده‌اند که در مزارع کاربرد داشته باشد.

پیش از این، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان تهران در گفتگو با ایانا با بیان اینکه در سازمان نظام مهندسی کشاورزی به‌دنبال کشاورزی مهندسی هستیم، گفته بود: کشاورزی مهندسی روش پیشرفته‌ای از کشاورزی است که اقدامات و فعالیت‌های فعالان حوزه در بهره‌برداری از منابع پایه تولید (آب و خاک) منطبق با استانداردها، معیارها و مشخصات مدنظر علوم مهندسی است که تاکنون به این امر در بخش توجه لازم صورت نگرفته است.

 

سیستم زراعی پیشرفته در شش‌هزار سال پیش!

گفته می‌شود که مهاجرت آریایی‌ها بر خلاف مهاجرت مشهور چوپانی و در جستجوی چراگاه‌های جدید نبوده، بلکه مهاجرتی دهقانی و در جستجوی زمین بهتر برای کشاورزی بوده است و به‌نظر می‌رسد منظومه درخت آسکوریک که از زمان ساسانیان باقی مانده در واقع بیانگر اختلاف بین کشاورزان و دامداران اولیه است.

حفاری‌هایی که در اطراف کاشان نیز به‌عمل آمده است، نشان می‌دهد که در شش‌هزار سال پیش ایرانیان متمدن بوده و سیستم زراعی پیشرفته‌ای داشته‌اند.

در حفاری‌های نقاط مختلف ایران مشخص شده که حدود سه‌هزار و 300 سال پیش از میلاد مسیح درخت را در ری، کاشان و دامغان به طرز مشابهی نقاشی می‌کرده‌اند و بنابراین در آن زمان از لحاظ باغبانی میان نقاط مختلف ایران رابطه برقرار بوده است.

 

تأسیس نخستین مدرسه کشاورزی به دست امیرکبیر

در زمان صفویان کتاب‌های کشاورزی مختلفی باقی مانده که مهمترین آنها ارشادالزراعه تألیف فاضل هروی در سال921 هجری قمری است که در سال 1323 هجری قمری توسط عبدالغفارخان نجم‌الدوله با چاپ سنگی منتشر شده است. پس از صفویان حکمرانان هرکدام بر حسب قدرت و ضعف خود اثراتی بر روی کشاورزی ایران داشتند که روی هم رفته اثرات منفی بیشتر بود و ایران مانند بسیاری از کشورها از قافله تمدن عقب افتاد و کشاورزیش صفویان نیز عقب‌تر رفت. اولین جنبش به سوی کشاورزی نوین در زمان صدارت شادروان میرزا تقی‌خان امیرکبیر به‌وجود آمد.

وی علاوه بر وارد کردن انواع بذرهای اصلاح‌شده با متخصصان خارجی هم قراردادهایی منعقد کرد و کشاورزی ایران را به سوی پیشرفت سوق داد.

در اوایل قرن 14 هجری قمری با تأسیس اولین مدرسه کشاورزی ایران به نام مدرسه فلاحت مظفری و وارد کردن سیب‌زمینی و انواع نهال‌های میوه به‌ویژه سیب و گیلاس از خارج باغبانی ایران توسعه بیشتری یافت و سپس با ایجاد مدارس متوسطه و عالی و دانشکده‌های کشاورزی مؤسسه اصلاح و تهیه بذر ونهال و... به وضع کنونی درآمد.

 

نظام مهندسی کشاورزی بزرگ‌ترین تشکل تخصصی بخش

با مطرح شدن ایجاد سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران از طرف مسئولان و دست‌اندرکاران در دولت و سپس در مجلس شورای اسلامی، رؤسای دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی و دیگر صاحب‌نظران دانشگاهی و اجرایی کشور آرزوی دیرینه این قشر از جامعه که بزرگ‌ترین مسئولیت را در فرآیند توسعه پایدار بخش کشاورزی و منابع طبیعی از طریق اشاعه تفکر علمی و گسترش فناوری‌های نوین در کنار دانش بومی و تجربه‌های ارزشمند کشاورزان و در نتیجه ارتقاء مدیریت و بهره‌وری را بر عهده دارند، برآورده شد.

بدین ترتیب قانون سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران، پس از تصویب در سوم تیرماه ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی، در 13 تیرماه ۱۳۸۰ به تأیید شورای نگهبان رسید و در 19 تیرماه سال همان سال جهت اجرا به ریاست قوه مجریه ابلاغ شد و در 25 تیرماه سال ۱۳۸۰ توسط ریاست قوه مجریه به وزارت جهاد کشاورزی که طبق مفاد قانون مسئولیت راه‌اندازی سازمان به عهده آن گذاشته شده بود، به‌طور رسمی ارجاع شد. بعد از ابلاغ حکم رئیس سازمان توسط رئیس جمهوری در 13 مردادماه ۱۳۸۱، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منبع طبیعی جمهوری اسلامی ایران در 23 مردادماه همان سال با برگزاری اولین جلسه شورای مرکزی به‌طور رسمی شروع به کار کرد./

 

خبرنگار: سهیلا گلی‌زاده

منبع : http://www.iana.ir/archive/item/10788-1.html

سیستم دانخوری چرخان (spin feeder) برای توزیع دان در گله های مادر گوشتی

ترجمه و تدوین : عثمان مرادی - کارشناس ارشد دامپروری
سیستم دانخوری چرخان (spin feeder) برای توزیع دان در گله های مادر گوشتی 

مقدمه:

سیستم" دانخوری چرخان "یا گردشی سیستمی است که دان پلت شده را روی کف بستر سالن با استفاده از یک دیسک چرخان توزیع می نماید؛ بویژه اگر دان بطور روزانه توزیع شود. این سیستم سالهاست که در چندین کشور استفاده شده است. تجهیزات مورد نیاز این سیستم ارزان می باشد و دان با سرعت توزیع شده و به همین دلیل می تواند در ایجاد گله ای یکنواخت موثر واقع شود.

 این سیستم فقط برای دوره ی پرورش مناسب است ؛ زیرا در طی تولید، خروس و  مرغ ها مخلوط بوده و دان مرغ و خروس متفاوت و جدا از هم می باشند. پلت با کیفیت خوب ، محکم و معمولا" فرموله شده بر اساس گندم مورد نیاز این سیستم است. پلت های نرم در زمان توزیع شکسته شده و ذرات ریز آن در بستر به هدر می روند.

 

مزایای سیستم دانخوری چرخان (spin feeder):

·افزایش تراکم پرنده در واحد سطح تا 20 درصد .

·انعطاف پذیری زیاد در تخصیص دان ؛ بطوریکه به مرغ های هر پن مقدار مناسبی دان می تواند اختصاص داده شود.

· افزایش سرعت توزیع دان روی یک سطح وسیع.

· افزایش زمان مصرف دان برای گله.

· پایین بودن هزینه ی تجهیزات در این سیستم.

· نبودن موانع در کف سالن، تسهیل در گردش گله و سازماندهی سالن برای پن بندی در زمان پرورش.

· پاکسازی آسان در پایان دوره پرورش و کاهش زمان استراحت بین دو دوره جوجه ریزی.

 تجهیزات مورد نیاز این سیستم برای توزیع دان پلت شده ممکن است به عنوان یک عیب مطرح شود ، زیرا ساخت و تولید چنین دانی معمولا" پر هزینه تر می باشد و ممکن است دامنه ی مواد خام اولیه ی موجود  را محدود نماید.

این سیستم فقط در سالن های تاریک و در زمان پرورش به خوبی و درست عمل می کند . تراکم بالای گله با شدت نور پایین ( 3 تا 5 لوکس) با وجود این سیستم توزیع دان، بهتر مدیریت می شود. شدت نور بالاتر فقط در زمان مصرف دان جهت مشاهده ی آسان تر دان روی بستر تامین  می شود ( حدود 2-1 ساعت در روز).

چنانچه تراکم پرنده در واحد سطح بالا باشد، مصرف واکسن کوکسیدیوز توصیه می شود که در نتیجه آن همیشه تعدادی اووسیت بطور بالقوه در بستر خواهیم داشت.  

 

تراکم گله:   

فارم های مجهز به سیستم  چرخان برای توزیع دان، قابلیت جوجه ریزی با تراکم بالاتری نسبت به سیستم های معمول را دارا می باشند. افزایش تراکم تا 12-10 پرنده در متر مربع این امکان را ایجاد می کند تا در یک سالن به مساحت 1000 متر مربع،  پرندگان در حد کافی تولید شوند تا 4000 متر مربع از فضای تولید را پر کنند؛ بنابراین در 1000 متر مربع سالن امکان پرورش حداقل 20000 قطعه مرغ مادر در هر سال وجود دارد.   

 

طراحی و نصب تجهیزات: 

طرح ح ها و مدل های مختلفی برای طراحی و ساخت این سیستم وجود دارد و در تصاویر زیر یک نمونه عملی در یک فارم دوره پرورش مرغ مادر نشان داده شده است.

این سیستم شامل یک اوگر قابل انعطاف  centre-less  می باشد که در سقف سالن نصب و محکم شده و دان را از یک مخزن بزرگ به هاپر های دانخوری انفرادی که در طول سالن تعبیه شده اند، تحویل می دهد. دان می تواند با استفاده از هر یک از روش های زیر توزین شود:

· با استفاده از ترازوهای مکانیکی یا الکترونیکی روی هر هاپر.

· با استفاده از یک ایستگاه توزین دان مرکزی در اتاق سرویس سالن ها یا در جاییکه دان وارد سالن می شود. سپس دان مذکور توسط اوگر با استفاده از دریچه های دستی یا اتومات در هاپرها توزیع می شوند. چنین سیستم هایی می توانند با استفاده از یک کامپیوتر پنلی که بطور اتومات مقدار تنظیم شده ی دان را به هاپرهای مخصوص تحویل می دهند، کنترل شوند. 

مقدار دانی که در هر هاپر چرخان  ریخته می شود، می تواند قابل کنترل باشد؛ بطوریکه به پن های مختلف با توجه به نیاز پرندگان ، مقادیر دان متغیری می توان اختصاص داد. اگر در سالن پن بندی وجود نداشته باشد بایستی مقدار  دان یکسانی در هر هاپر توزیع شود.

اکثر این سیستم ها دارای گزینه ای برای کنترل قطر نمونه دان خروخی از هاپر می باشند. تنظیم قطر دان خروجی، در مدل های ساده  می تواند از طریق تغییر سایز پولی های گردان انجام شود. انواع مدرن این سیستم  دارای موتور محرکه های مستقیمی هستند که سرعت صفحه ی گردان زیر هاپر را بطور اتومات تنظیم می کنند.

طراحی این نوع صفحه های گردان در بین کارخانجات مختلف متفاوت می باشد. مدل های ارزانتر، دیسک ساده ای دارند که ممکن است  توزیع دان سریع و یکنواختی را فراهم نماید، اما اغلب آنها دان خروجی را به صورت یک حلقه ی نان مانند بیرون می دهند بطوریکه؛ دان در یک باندی در اطراف دانخوری چرخان سقوط می کند. بیشتر طرح های پیشرفته، دان را بصورت یکنواخت در پایین و اطراف دانخوری  پخش می کنند.

این نوع دانخوری های چرخان ( اسپینر)که در طول سالن نصب و توزیع می شوند، طوری تنظیم می شوند تا بتوانند دان را بصورت یک لایه ی یکنواخت روی کل سطح بستر سالن پخش کنند.  آنها بایستی طوری تنظیم شوند تا ورود دان را به دیواره های جانبی فارم آسان نمایند.

یک قانون سرانگشتی خوب عبارتست از اختصاص یک هاپر دانخوری چرخان ( اسپینر) به 1500 قطعه جوجه. هزینه ی یک اسپینر پایین است، پس بهتر است در طول سالن تعداد بیشتری با دان کمتر نصب شود تا توزیع دان سریعتر و یکنواخت تری داشته باشیم ( البته بیش اختصاص یک اسپینر برای بیش از 1800 جوجه توصیه نمی شود).


کیفیت و سختی دان پلت شده:

دو ویژگی اصلی قابل بررسی برای پلت عبارتند از:

·درصد ذرات ریز پلت.

·ماندگاری پلت.

ذرات ریز دان نمی توانند به خوبی توسط جوجه ها مصرف شوند و بیشتر و در بافت بستری گم می شوند. این ذرات می توانند شامل مواد مغذی مهمی مانند کلسیم باشند ، لذا آسیاب  و پلت نمودن صحیح دان برای کسب اطمینان از یکپارچگی دان پلت شده ضروری می باشد.

جیره های فرموله شده بر اساس گندم ، پلت های با کیفیت خوبی خواهند داشت و برای استفاده در این نوع دانخوری چرخان مناسب تر هستند. ذرت نیز می تواند در جیره استفاده شود، اما احتمال اینکه پلت محکمی تولید شود کم می باشد ؛ مگر اینکه مقدار قابل توجهی گندم نیز در جیره منظور شود. راهکار های بهبود استحکام پلت عبارتند از: فرمولاسیون دان، آسیاب مواد خام اولیه دان، ترکیب نمودن مواد اولیه آسیاب شده و پلت نمودن تحت شرایط مناسب( دمای بخار مناسب، دای با سوراخ طویلتر و قطر کوچکتر) بعلاوه ی  منظور نمودن قوام دهنده ها و سفت کننده های پلت در جیره.

استحکام پلت می تواند با استفاده از یک تست کننده ی هولمن (Holmen tester)  که قوام و ماندگاری پلت را باضربه زدن به یک نمونه از  پلت تولیدی از طریق یک لوله ی زاویه دار و اندازه گیری درصد پلت های شکسته شده ( برای یک پلت 2 / 3 میلی متری، بایستی از سرند 3 میلی متر استفاده شود) تست می کند. درصد هولمن مطلوب بایستی بیشتر از 95 درصد باشد.

معمولترین سایز پلت با قطر 2 / 3  و طول 12-8 میلی متر  می باشد. قطر های دیگری نیز می توانند استفاده شوند؛ با این حال پلت های کوچکتر ( با قطر کمتر) راحت تر می شکنند و پخش شدن یکنواخت پلت های با طول بشتر، دشوار تر می باشد.


مدیریت سیستم دانخوری چرخان
 :

دانخوری های چرخان معمولا" در سالن های پرورشی ضد نور (تاریک) نصب می شوند. در این نوع سالن ها ، شدت نور کنترل شده ( 5-3 لوکس) جوجه ریزی با تراکم بالاتر را و مدیریت آسان تر را امکان پذیر می سازد.شدت نور در زمان توزیع دان به مدت 2 ساعت جهت اطمینان از یافتن و خوردن دان، افزایش داده می شود. در تراکم های بالاتر ، مصرف واکسن کوکسیدیوز توصیه می شود؛ بخصوص چون پرنده از بستر می خورد امکان چالش و درگیری با کوکسیدیوزافزایش می یابد.

بحرانی ترین دوره  برای مدیریت سیستم توزیع چرخان دان،  زمانی است که بایستی گله  برای یافتن دان به شرح زیر آموزش داده شود:

· تخصیص و توزیع دان به شکل کرامبل روی کاغذ مخصوص جوجه   (chick paper  ) یا سینی دان جوجه یکروزه به مدت 10-7 روز اول جوجه ریزی. از  خوردن دان و آب جوجه ها بطور طبیعی اطمینان حاصل نمایید.

· اختصاص و پاشیدن دستی پلت های با برش کوتاه 2 / 3 میلی متری روی بستر . از سن 18 روزگی به بعد شروع به توزیع 10 تا 15 درصد دان  توسط اسپینر ها نمایید؛ باقی مانده ی دان نیز در ردیفهایی روی بستر یا در سینی های دانخوری توزیع کنید.

· افزایش مقدار دان در هاپر های چرخان از 3 تا 5 روزگی به بعد تا زمانیکه تمامی دان در این هاپرها ریخته شود.

· تراکم گله تا قبل از 28 روزگی  بطور موقت به خاطر کمک به فرایند آموزش و عادت دهی سریع جوجه ها به سیستم دانخوری چرخان، بالا در نظر گرفته می شود که این تراکم بایستی حداقل در 28 روزگی ( که زمان گرید وزنی جوجه ها است)  کاهش یافته و به حالت پیشنهادی برگردد.  


یک پلت استاندارد می تواند از سن 21 روزگی استفاده شود. روش استفاده از پلت ها بر اساس قطر برای سنین مختلف به شرح زیر است:

· پلت 8 / 2 میلی متری برای سن 12 روزگی.

· پلت 2 / 3 میلی متری برای سن 18 روزگی.

· پلت 5 / 3 میلی متری برای سن 22 روزگی.

 

پایش مناسب این سیستم دانخوری و رفتار تغذیه ای پرندگان توسط مدیر فارم در طی دوره ی انتقال ضروری و لازم می باشد. این نوع دانخوری های چرخان در سیستم های غذایی روزانه عملیاتی می باشد ، اما در برنامه های غذایی با روز های بدون دان ( مانند  5 روز دان: 2 روز بدون دان   و 4 روز دان: 3 روز بدون دان ) می تواند در به حداکثر رسانیدن یکنواختی گله استفاده شود.

 

Reference:

Miguel Valls. Spin feeders for rearing broiler breeders ( floor feeding) a General View. April 2012. www.hubbardbreeders.com