بستر و وضعيت آن در آشيانه هاي پرورش مرغ گوشتي موضوع مهمي است اين بستر بايد به نحوي باشد که ضمن فراهم نمودن جايگاهي نرم و راحت براي جوجه کيفيت خوبي داشته ، خشک ، نرم و بدون گرد و خاک باشد . جنس ، نوع و کيفيت بستر بايد به‌گونه اي باشد که منجر به نقص و ضايعات اندام ها و قسمت هاي مختلف نگردد انواع معمول بستر عبارتند از : تراشه چوب (پوشال ) (3 تا 5 کيلوگرم درمتر مربع ) - کاه (2/5 تا 4 کيلوگرم درمتر مربع ) سبوس برنج ، خرده هاي ذرت ، خاک اره و ماسه .بستر درواقع عايقي براي کف آَشيانه مي باشد و رطوبت رابه خود جذب مي نمايد ضخامت بستر در تابستان بايد 3 تا 5 سانتي متر و در زمستان 5 تا 8 سانتي متر در نظر گرفته شود اين ضخامت درنواحي گرم و خشک مي تواند کمتر باشد يک بسترخوب بايد عاري از کپک ، مواد اضافي و هر نوع آلودگي باشد با بالا رفتن سن طيور ، بستر به دليل عوامل مختلفي خيس وکلوخ مي شود اين عوامل عبارتند از :

· تعداد جوجه بيش از حد ، در واحدسطح

·  رطوبت بالا

· وجود چربي ها ، نمک و مواد خام در جيره غذايي

·  متعادل نبودن درجه حرارت

· بروز بعضي از بيماريها مانند گامبورو و کوکسيديوز

· نقص در سيستم آبخوريها

در هر حال اصلاح سيستم تهويه ، گرم کردن به هم زدن و يا تعويض بسترهاي خيس و کلوخ شده از اقدامات موثري است که در موارد خيس شدن بستر مي توان انجام داد بطور کلي اعمال يک مديريت خوب در داشتن يک بستر مناسب و کنترل آب و هواي آَشيانه تاثير بسيار زياد و انکار ناپذيري در سلامت پرندگان و درنتيجه سودآوري بيشتر دارد .

جدول 1-مواد رايج جهت ضدعفوني كردن بستر سالن هاي پرورش طيور

نوع ماده

ميزان مورد استفاده

هدف

اسيد بوريك

كيلو گرم (درهر متر مربع)

جهت از بين بردن سوسكها

 

به ميزان مورد نياز

 

سيليكات آلومينيوم

به ميزان مورد نياز

جهت از بين بردن سوسكها

نمك (كلرايد سديم)

0.25

كاهش آسكاريس (كرمها)

پودر سولفور

0.01

استرليزه كردن بستر

آهك (كربنات كلسيم )

به ميزان مورد نياز

استرليزه كردن بستر *

*محوطه مزرعه را آسانتر تميز مي كند و به عنوان كود براي زمين به كار مي رود

چيدن دانخوري ها و آبخوري ها

آبخوري ها و دانخوري ها بايد بصورت يكنواخت بر روي بستر چيده شوند و بطوريكه جوجه با طي حداقل مسافت (5/0 متر) به آبخوري و دانخوري دسترسي داشته باشد.

 

دود دادن با گاز فرم آلدئيد

عمل گاز دهي با گاز فرم آلدئيد حدود 5 روز قبل از ورود جوجه ها به سالن انجام مي گيرد (2 روز براي گاز دهي 2 روز براي تخليه گاز- يك روز براي گرم كردن سالن)

گاز دهي بهتر است توسط تركيب گاز فرمالين و پرمنگنات پتاسيم در يك ظرف فلزي يا سفالي انجام گيرد. براي ضد عفوني موثر به ازاي هر 15 گرم پرمنگنات پتاسيم از 45 ميلي ليتر فرمالين 40% استفاده مي كنند. بهتر است اين گاز در دماي 25 درجه سانتي گراد و رطوبت 60-75% مورد استفاده قرار گيرد.

قبل از گازدهي بهتر است تمام منافذ و دربها بسته شود و براي ضد عفوني بهتر از تعداد بيشتري ظرف استفاده شود. ابتدا پرمنگنات و سپس فرمالين اضافه گردد. زيرا اگر پرمنگنات را روي فرمالين بريزيد احتمال آتش گرفتن وجود دارد.امروزه بلوكهايي درست شده است كه با شهله دملايم كبريت آتش گرفته و به آرامي مي‌سوزد و تبديل يه گاز مي‌گردد. همچنين در حين كار از ماسك ضد گاز استفاده گردد.

 

گرم كردن سالن

دماي سالن درهنگام ورود جوجه ها بايد 31 تا 32 درجه سانتي گراد باشد بهترين را ه گرم كردن سالن استفاده از هيترهاي گرم كننده مي باشد. استفاده از وسايلي مانند چهار شاخ به هيچ وجه توصيه نمي گردد. زيرا اكسيژن زيادي را از سالن مصرف مي كند و خطر آتش سوزي بالايي دارند. همچنين بازده انرژي كمتري دارند.

در بعضي از سالن ها گرم كردن سالن مشكل است و به همين دليل حجم سالن را با استفاده از تقسيم كردن سالن به پلاستيك كم مي كنند كه در اينصورت سالن ها زودتر و با صرف انرژي كمتري گرم مي شوند و در چنين مواقعي سطح سالن را تا 30% كاهش مي دهند.