عايق بندي سالن مرغداري
بدون در نظر گرفتن نوع سالن مرغداري را بين اقداماتي در مورد عايق بندي سالن انجام شود. عايق بندي سبب مي شود كه در طي ماههاي زمستان بعلت حفظ حرارت و بالارفتن راندمان غذايي و در عين حال در تابستان نيز بدليل تشعشع مناسب حرارتي از طريق پوشش سقف نتايج سودمندي عايد گردد.
كارآيي هر ماده و مصالح ساختماني بر اساس قدرت آن در عدم انتقال حرارت ارزيابي مي شود مقاومت مواد را در انتقال حرارت ارزش R مي گويند.
لازم به ذكر مي باشد عايقها در صورت خشك بودن , در برابر حرارت مقاومت نشان مي دهند و در صورت مرطوب شدن , خاصيت مقاومت آن نسبت به عبور حرارت كاسته مي گردد . بنابراين در زمان طراحي سالن مناسب است كه عايق را به صورت لايه اي مياني و دور از اثرات محيطي و رطوبت در نظر بگيريم . ضخامت و عايق مصرفي در نهايت ميزان مقاومت عبور حرارت (R) قسمتهاي مختلف ساختمان مرغداري را تعيين مي نمايد .
ديوارهاي سالن ممكن است بصورت پر يا توخالي ساخته شود . انواع ديوارهاي آجري , بلوكي , چوبي و چند لايه ( ساندويچي ) در سالنهاي مرغداري ساخته مي شود . كه ديوارهاي آجري , بلوكي و چوبي چون بصورت تك لايه ساخته مي شوند بايد از يك لايه پشم شيشه در سطح داخلي يا خارجي و يا مياني استفاده شود .
شكل و طرح سقف سالن مرغداري نقش مهمي در كاهش مصرف انرژي دارد . سقفهاي چوبي , تير آهن و بتوني , شيرواني و چند لايه از سقفهاي طراحي شده جهت سالن مرغداري باشد . در ميان موارد ذكر شده , سقفهاي تير آهن و بتوني از جهت عايق رطوبت , گرما بهترين سقفها مي باشند . اما احداث آن پرهزينه مي باشد . عايق كاري سقفهاي شيرواني توصيه مي گردد .
سقفهاي چند لايه كه به سقفهاي ساندويچي نيز معروف مي باشند از يك لايه ايرانيت خارجي , لايه مياني پشم شيشه و يك لايه داخلي ساخته مي شود كه از جهت عايق بودن مناسب مي باشد ولي برخلاف سقفهاي تير آهني و سيماني فشار زيادي را تحمل نمي كنند .ارتفاع بيش از حد سقف نيز سبب اتلاف حرارت مي گردد . ارتفاع مناسب سقف , 5/2 تا 3 متر مي باشد
بديهي است در آب و هواي سرد بيش از آب و هواي گرم به عايق بندي احتياج است.
ميزان ارزش R براي آب و هواي مختلف در جدول آمده است.
نوع آب و هوا |
ارزش R | |
|
سقف |
ديوار |
آب و هواي گرم |
4 |
2 |
آب و هواي معتدل |
8 |
5/2 |
آب و هواي سرد |
14-12 |
10-8 |