موضوع اين مطالعه، تعيين اثر دما بر کيفيت اندازه گيري پوسته تخم مرغ مي باشد. کيفيت اندازه گيري ها در 3 روش با هم مقايسه شدند که شامل سه روش اندازه گيري عدد هاف (الکترونيک هاف، تري پود هاف و هاف متر)، وزن تخم مرغ، ارتفاع آلبومين، عرض آلبومين، شاخص آلبومين، عرض زرده، ارتفاع زرده، شاخص زرده، درصد آلبومين نازک و استحکام غشاي ويتلين در سه درجه حرارت 5، 13 و 23 از دو سويه مرغ هاي تخم گذار(Hy-line W36 and Bovans White) در دو زمان مي باشد. عدد هاف HU) ) به طور ميانگين 44/72 در دوره اول تخم گذاري و 99/59 در هفته هفتم بود. در هفته هفتم در تمام روش ها، مقدار عدد هاف با افزايش دما 6 عدد کاهش يافت.   

در روش الکترونيک هاف و تري پود هاف، مقدار عدد هاف در تمام شرايط يکسان بود. در روش هاف متر مقدارHU در دماي 5 درجه سانتي گراد در تخم مرغ هاي تازه يکسان بود اما کمترين مقدار HU در بالاترين دما و هفته هفتم انبار ديده شد. بنابراين پيشنهاد مي شود زماني که عدد هاف اندازه گيري مي شود، دماي تخم مرغ تست شود. به طور کلي ضريب واريانس در تمام روش ها با افزايش دما افزايش يافت. اگر چه مقادير مختلف از آلبومين رقيق بين دو سويه مشاهده شد ولي اين اختلاف در عدد HU معني دار نبود.

در نتيجه ارزيابي روش ها براي بهترين روش اندازه گيري کيفيت تخم مرغ، روش الکترونيک هاف که ارتفاع آلبومن و مقدار HU را به روش الکترونيکي محاسبه مي کند داراي کمترين ضريب واريانس بوده و بهترين کيفيت اين روش در دماي 5 درجه سانتي گراد مي باشد.  

 

منبع: گروه علمي موسسه اطلاعات مرغداري